Informaţii generale despre examenul TOEFL
TOEFL (Test of English as a Foreign Language) masoara abilitatea candidatilor de a utiliza limba engleza asa cum se foloseste in context academic, in colegii si universitati in care limba de predare este engleza.
Vrei sa te pregatesti pentru examenul TOEFL? Vezi detalii despre cursul de pregatire online TOEFL. Acesta se desfasoara integral online, cu profesor specialist.
Testul evaluează cat de bine puteţi vorbi, citi, asculta şi scrie în limba engleză, rezultatele lui fiind acceptate de peste 9000 de univeristăţi, colegii, agenţii şi alte instituţii din peste 135 de ţări. Aceste rezultate se eliberează în format electronic, dar se pot primi la cerere şi în formă fizică. De asemenea, tot la cerere, ele pot fi trimise automat către universităţile pe care le alegeţi la comandarea testului.
Testul TOEFL este disponibil în Romania doar in varianta Internet Based. Varianta Internet based se poate susţine de mai multe ori pe lună, fiind unul din cele mai flexibile examene internaţionale de limba engleză din acest punct de vedere.
Incepand din aprilie 2020, testul TOEFL se poate sustine si de acasa. ETS ofera temporar posibilitatea de a sustine testul TOEFL iBT Special Home Edition de acasa.

Structura şi conţinutul examenului TOEFL
Examenul TOEFL are 4 părţi, evaluând toate competenţele lingvistice şi felul
în care acestea sunt folosite în context academic: ascultat, citit, vorbit şi scris. În varianta IBT (Internet Based) a examenului,
toate aceste parti se susţin pe computer, inclusiv proba de speaking, cu ajutorul unor casti cu microfon. Durata testului este de 3 ore.
Partea de Reading
Durează 54-72 de minute, iar candidaţii primesc 3 sau 4 pasaje de citit din texte academice şi au de răspuns la 36- 56 de întrebări.
Partea de Listening
Durează 41-57 de minute şi conţine 34 – 51 de întrebări. Candidaţii ascultă discuţii, conversaţii între studenţi si profesori şi apoi raspund la întrebari.
Partea de Speaking
Durează 17 de minute şi are 6 cerinţe. În cadrul acestei părţi candidaţii trebuie să isi exprime părerea cu privire la un subiect familiar, bazat pe cerinţele din parţile de Reading şi Listening.
Partea de Writing
Are are 2 secţiuni şi durează 50 de minute. În aceasta parte, candidaţilor li se cere să scrie un eseu bazat pe temele de la părţile de Reading şi Listening şi un eseu argumentativ.
Scoruri
La examenul TOEFL se poate obţine un scor cuprins între 0 şi 120 de puncte, nefiind un examen din categoria admis-respins.
SECTIUNE | SCOR MAXIM |
Reading | 30 |
Listening | 30 |
Speaking | 30 |
Writing | 30 |
Total | 120 |
Scorul obţinut la TOEFL poate echivala şi proba de limba engleză în cadrul examenului de Bacalaureat. În funcţie de profilul urmat în liceu şi de numarul de ore de engleză pe săptamană, se pot cere urmatoarele scoruri:
Scor | NIVEL EUROPEAN |
57 – 86 | B1 |
86 – 109 | B2 |
110 – 120 | C1 |
Înscrierea la TOEFL
Înscrierea şi plata acestui examen se fac online, pe site-ul www.ets.org, prin crearea unui cont personal. Astfel veţi putea vedea datele şi centrele de testare disponibile şi veţi putea alege când să susţineţi examenul.
Taxa de înscriere în 2021 este în valoare de 225 dolari (aproximativ 900 lei) şi se plăteşte cu cardul.
Rezultatele sunt disponibile online la 8 zile lucratoare de la data susținerii examenului. Acestea se pot accesa din contul facut pentru înscriere.


Simulare TOEFL
Participarea la o simulare integrală a examenului TOEFL este o buna modalitate de a vedea daca pregătirea pe care o aveți este de ajuns pentru a obține scorul dorit, deoarece în urma unei asemenea simulări se obține un scor TOEFL estimativ pentru fiecare secțiune a examenului.
Mai mult, la o simulare TOEFL vă puteți obisnui cu regulile și structura examenului (ordinea și durata secțiunilor, lucrul pe o platform de examen nouă).
Road Language Centre oferă simulări integrale pentru examenul TOEFL, atât incluse în pachetul cursului de strategie TOEFL, cât și separat de cursuri.
TOEFL sau IELTS?
Daca universitatea la care aplicati accepta atat examnul TOEFL cat si IELTS, atunci cand alegeti unul dintre ele trebuie sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:
– TOEFL se sustine in intregime pe computer (Internet Based), iar IELTS se sustine pe hartie (Paper Based);
– proba de speaking la TOEFL presupune sa raspundeti la cateva subiecte afisate pe ecran, utilizand casti si microfon, pe cand la IELTS aveti o discutie cu un examinator; asadar, daca aveti emotii la speaking, va avantajeaza TOEFL, iar daca preferati sa discutati cu un interlocutor, va avantajeaza IELTS;
– proba de writing la TOEFL se sustine tot pe computer, asadar va avantajeaza daca preferati sa tastati decat sa scrieti de mana;
– probele de Listening si Reading sunt in engleza americana la TOEFL; insa la IELTS, veti auzi o varietate de accente la proba de Listening;
– in functie de scorul cerut de universitatea la care aplicati, este posibil ca unul dintre examene sa fie mai accesibil decat celalalt, lucru care va poate fi lamurit de catre un profesor din cadrul centrului nostru.
